Bij het Duitse constitutioneel hof in Karlsruhe zijn drie aanklachten ingediend tegen het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale vraag is of de steun, die bestaat uit het maandelijks voor 60 miljard euro opkopen van onder meer staatsobligaties van eurolanden bij banken, strookt met de wet.

Het hof maakte dinsdag bekend dat de zaken werden aangespannen in mei, september en oktober. Een woordvoerder zei dat de aanklacht van september werd ingediend door de eurosceptische partij ALFA (Allianz für Fortschritt und Aufbruch).

De andere twee partijen werden niet bij naam genoemd omdat die hun zaak niet wereldkundig hebben gemaakt. De zaken richten zich tegen het plan van de ECB en tegen de Duitse overheid omdat die er geen stokje voor stak.

De centrale bank en de Duitse overheid waren niet bereikbaar voor commentaar.

Inflatie opkrikken

De ECB kondigde begin dit jaar aan in elk geval tot september volgend jaar ruim 1,1 biljoen euro uit te trekken voor het programma, dat als voornaamste doel heeft de inflatie in de eurozone op te stuwen richting het streefniveau van circa 2 procent.

Door lenen goedkoop te maken hoopt de centrale bank investeringen van bedrijven en uitgaven van consumenten te stimuleren. Als de economie van de eurozone daardoor een impuls krijgt, zouden prijzen weer wat harder moeten stijgen. Na negen maanden neemt het gemiddelde prijspeil echter nog altijd maar mondjesmaat toe.

ECB-president Mario Draghi heeft al meerdere keren aangegeven met meer steun te zullen komen als dat nodig is. Volgende maand komt de centrale bank met nieuwe inflatieramingen en groeiprognoses.

OMT-programma legaal

Het is niet de eerste keer dat een steunprogramma van de ECB wordt getoetst door het Duitse constitutionele hof na klachten van eurosceptische partijen. De rechters in Karlsruhe bogen zich twee jaar geleden over de vraag of de ECB met het zogenoemde OMT-programma uit 2012 zijn boekje te buiten was gegaan. Daarbij kon de centrale bank staatsobligaties opkopen als een land in de problemen zou komen.

De materie was zo ingewikkeld dat het Bundesverfassungsgericht voor het eerst in de geschiedenis advies vroeg aan het Europees Gerechtshof. De hoogste Europese rechter oordeelde deze zomer dat de ECB-steun legaal is. "Het OMT-programma overschrijdt niet de grenzen van het mandaat van de ECB en gaat niet in tegen het verbod op monetaire financiering van eurolanden", aldus het hof destijds in een toelichting. Van monetaire financiering wordt gesproken wanneer overheden leningen direct plaatsen bij de centrale bank.

De uitspraak over het OMT-programma betekent waarschijnlijk dat de eurosceptische partijen weinig kans hebben om het nieuwe steunprogramma van 1,1 biljoen euro te blokkeren.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl